Euro-win

Producenci

Cenniki do pobrania

Płatności internetowe

Płatności internetowe

SIHA 7 - 500g

Do win gronowych
84
PLN
SIHA 7 - 500g
SIHA 7 - 500g
  • nowość
in_stock
Dostępność:
dostępny
Cena: 84,00 zł
Cena netto: 68,29 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

SIHA_7_500

Producent:
-

SIHA Drożdże Aktywne 7 (Riesling) są to szlachetne, rasowe, wysoce aktywne, skoncentrowane, naturalne, suche drożdże wyizolowane z moszczu niemieckiego Rieslinga w trakcie trwającej wiele lat selekcji.

 Opakowanie zawiera 0,5 lub 0,02 lub 0,01 kg suchych drożdży.

 Główne zalety drożdży :

Uważnie i dokładnie wyselekcjonowane w celu osiągnięcia typowego charakteru dla Rieslinga ale także innych białych win w których najważniejszym elementem jest uzyskanie typowego charakteru odmianowego.
Zdolne są do produkowania różnych win, ponieważ uwypuklają i podkreślają typowe bukiety dla danej lokalizacji oraz gatunku.
Pozbawione środków pianotwórczych.
Natychmiastowa fermentacja.
Małe tworzenie się niepożądanych produktów fermentacyjnych (H2S, acetaldehydy, pirogronian, kwas ketoglutarowy, lotne kwasy i estry)

Dawkowanie (g/hl) :            normalna fermentacja              trudna

Wina białe                                         5 – 15                                10 – 20

Zalecane ilości są jedynie opisowe i powinny być dostosowane do potrzeb indywidualnych w zależności od czynników takich jak jakość(zdrowie) winogron, temperatury w jakiej fermentacja przebiega, wielkości wsadu itp.

Optymalna temperatura fermentacji wynosi 15 – 22 °C.
Minimalna wymagana temperatura do startu drożdży i procesu fermentacyjnego to 10 °C.

Drożdże te uwadnia się najlepiej w roztworze moszczu o proporcji 1/10 (moszcz/woda) i w temperaturze 20 – 30 °C.
Następnie pozostawiamy rozczyn drożdży na ok. 10 minut i po delikatnym wymieszaniu dodajemy do moszczu.
Można je również dodawać bezpośrednio do moszczu bez tworzenia zawiesiny rozczynu.
W tym przypadku czas po jakim rozpocznie się fermentacja jest zwiększony o co najmniej kilka godzin. Jednakże dla niezawodnej fermentacji, ilość drożdży powinna być wtedy zwiększona o około 20 %.
Przy takich działaniach korzystne jest przyzwyczajenie drożdży do warunków fermentacji. Najlepiej osiągniemy to dodając taką ilość drożdży jaką potrzebujemy na cały nastaw jedynie do ok. 10 % całego moszczu i w takiej postaci przefermentować połowę zawartości obecnego w nim cukru.
Następnie fermentującą "matkę" dodajemy do pozostałych 90% wina i prowadzimy fermentację do końca.

 Charakterystyka produktu

SIHA Active Yeast 7 tworzy szczególne, owocowe typowe dla odmiany wina.
Charakter wina jest wyraźnie wyczuwalny.
Wyrazistość bukietu jest zależna od gatunku wina,  jak również lokalizacji winnicy.
SIHA Active Yeast 7 nie generuję produktów niepożądanych w procesie fermentacji takich jak : H2S, acetaldehydy, pirogronian, kwas ketoglutarowy, lotne kwasy i
estry.
Drożdże te są w stanie wyprodukować wino o zawartości alkoholu na poziomie 16 %.
Realnie przetwarzają na alkohol około 47 % przefermentowanego cukru.

SIHA Active Yeast 7(drożdże Riesling) tworzą wina o ekstremalnie niskiej zawartości substancji balastowych : uretanu (NH2.CO.OC2H5) oraz glikanu ( wielocukru zbudowanego z glukozy).

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Promocje

Alcotec Vodka Star TURBO Alcotec Vodka Star TURBO 7,99 zł 9,00 zł

Alcotec 24 Turbo PURE Alcotec 24 Turbo PURE 9,99 zł 10,90 zł

Alcotec 48 Turbo PURE Alcotec 48 Turbo PURE 8,49 zł 9,90 zł

Sokownik nierdzewny 8 L Sokownik nierdzewny 8 L 129,00 zł 142,00 zł



Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.