MannoSense 250 g - ekstrakt z komórek drożdżowych
Opis
Manno’Sense® to czyste, wysoko oczyszczone mannoproteiny ze ścian komórkowych Saccharomyces cerevisiae, bogate w smaczne peptydy.
Zastosowanie tego produktu podobny efekt jak przeprowadzenie na winie metody sur lie.
Metoda sur lie jest to pozostawieniem wina na naturalnych osadach drożdżowych na czas dojrzewania w celu poprawy właściwości smakowych wina.
W trakcie dojrzewania wina nad osadem komórki drożdżowe „rozkładają się” na prostsze składniki (cukry i białka). Podczas mieszania tych osadów z winem zachodzi szereg reakcji - uwolnione białka z osadu łączą się z taninami z wina, łagodząc je (proces ten zalecany jest szczególnie w winach białych).
Szanuje świeżość i owocowość win. Manno’Sense® zmniejsza cierpkość wina. Poprawia trwałość aromatu. Ważną rolę w odczuwaniu słodyczy w winach wytrawnych odgrywają mannoproteiny uwalniane podczas autolizy drożdży. Manno’Sense® jest zatem naturalnym rozwiązaniem poprawiającym właściwości organoleptyczne win białych, różowych i czerwonych. Poprawia stabilność koloidalną (wkład w stabilizację kamienia nazębnego). Manno´Sense® jest gotowy do użycia w postaci płynnej. Ma minimalny wpływ na zatykanie materiałów filtracyjnych.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.